Καθώς τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα μακριά και θέλετε το σπίτι σας να μοσχομυρίσει, ήρθε η ώρα να σιγουρευτείτε ότι δεν θα λείπουν από το τραπέζι σας αυτό το μήνα όλα ή ένα από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα κάνουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα να παραμιλούν!

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες είναι αυτό που λέμε το τρίο το καρό των αγαπημένων γλυκών των Χριστουγέννων και κάθε χρόνο τα τιμούμε δεόντως! Εκτός από αυτά όμως, ένα υπέροχο και αρωματικό κέικ, πεντανόστιμα μπισκοτάκια με κανέλα και πορτοκάλι σε σχήματα όπως δεντράκια, Άγιοι Βασίληδες, μποτάκια ή αστεράκια, ο απόλυτος κορμός σοκολάτας ή λαχταριστός μωσαϊκός κάστανο είναι μόνο μερικά από τα εντυπωσιακά και υπέροχα επιδόρπια για τις γιορτές που έρχονται!

Το Μελίτροπον σας ταξιδεύει σήμερα σε μια γιορτινή απόλαυση, με δύο αγαπημένα και διάσημα Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα δώσουν μια ιδιαίτερη νότα στο τραπέζι σας: Χριστόψωμο και δίπλες.

Το πλουμιστό ψωμί των Χριστουγέννων
%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%bf
Το ψωμί του Χριστού, γνωστό ως Χριστόψωμο, είναι από εκείνα τα αρτοποιήματα που δεν λείπουν ποτέ από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Παραδοσιακά ετοιμάζεται 2-3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και φτιάχνεται με τα βασικά υλικά του ψωμιού.

Η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στη διακόσμηση του, που περιλαμβάνει ένα σταυρό από ζυμάρι στην κορυφή και ίσως και κάποια άλλα σχέδια από ζυμάρι, καθώς και σουσάμι και καρύδια. Από τόπο σε τόπο η παράδοση που σχετίζεται με το χριστόψωμο διαφέρει, αλλά είναι κοινό σημείο ότι δεν κόβεται με μαχαίρι, αλλά με το χέρι.

Οι δίπλες
%ce%b4%ce%af%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%82
Είναι από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά γλυκά και πρωταγωνιστούν τις μέρες των Χριστουγέννων, ενώ είναι και ένα από τα γλυκά που προσφέρονται στους γάμους. Πρόκειται για μια λεπτή ζύμη στην οποία παραδοσιακά δίνεται σχήμα ρολού -διπλώνει δηλαδή- τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος τη βουτάμε σε σιρόπι με μέλι. Για περισσότερο άρωμα οι δίπλες πασπαλίζονται με κανέλα, ενώ στη ζύμη τους προστίθενται αβγά (εάν θέλουμε να παραλείψουμε τα αβγά κάνουμε την κρητική συνταγή για ξεροτήγανα). Οι δίπλες συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού και όπως στα μελομακάρονα το μέλι συμβολίζει την ευζωία και τη δημιουργία που θέλουμε να μας φέρει το νέο έτος.

Ακολουθήστε τα νόστιμα νέα μας, γιατί το γευστικό ταξίδι που ξεκινήσαμε δεν τελειώνει εδώ!