Κανταΐφι που μας κάνει να… κολλάμε, λαχταριστός μπακλαβάς με τραγανό φύλλο, ραβανί, φλωρεντίνες και χανουμάκια που μας μυρίζουν γιαγιά, γαλακτομπούρεκο, πουράκια, σαραïλί ή σοκολατόπιτες «κόλαση», είναι μόνο μερικά από τα σιροπιαστά γλυκά που μας ταξιδεύουν στην Μέση Ανατολή, εκεί που έχουν τις ρίζες τους ορισμένα από τα πιο απολαυστικά επιδόρπια του κόσμου.

Τα γλυκά κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής, όπου αρκετές φορές ήταν μάλλον περιορισμένη η ποικιλία των φυσικά διαθέσιμων τροφίμων, τουλάχιστον κατά τις χρονικές στιγμές που δημιουργήθηκε η παραδοσιακή κουζίνα. Σ΄ αυτές τις περιοχές, οι άνθρωποι ανήγαγαν σε υπέρτατη τέχνη τη δημιουργία απολαύσεων από το ελάχιστο και έχουν εμπλουτίσει τον κόσμο τους ειδικά, και τον κόσμο της ζαχαροπλαστικής γενικότερα, με εκλεπτυσμένα γλυκά και αρτοσκευάσματα. Συχνά μάλιστα, διαπιστώνεις, όταν τα δοκιμάσεις στην αυθεντική τους μορφή, πως είναι πολύ λιγότερο γλυκά από ό,τι υποθέτουμε σε σύγκριση με τα ανάλογα δικά μας γλυκά και ακόμα με τα γλυκά της Δύσης.

Πολλά από τα γλυκά του μουσουλμανικού και του χριστιανικού κόσμου της Μέσης Ανατολής έχουν θρησκευτικές και εθιμικές αναφορές: τα Atayef, οι μικρούτσικες κρέπες που γεμίζονται με κρέμα προσφέρονται οπωσδήποτε στο Ραμαζάνι, το Meghli, μια κρέμα από ριζάλευρο αρωματισμένο με γλυκάνισο και κιούμελ προσφέρονται στη γέννηση ενός παιδιού ή τα Χριστούγεννα από τις χριστιανικές κοινότητες. Ο Aşure πάλι, ένα τούρκικο γλυκό, που φτιάχνεται από όσπρια και ξηρούς καρπούς, θυμίζει την προσάραξη της κιβωτού του Νώε στο Αραράτ, όταν είχαν σχεδόν τελειώσει οι προμήθειες και δημιουργήθηκε με ό, τι υπήρχε για να γιορτασθεί το τέλος της δοκιμασίας.

Με οδηγό τη γνώση συνταγών, δοκιμασμένων στο πέρασμα των χρόνων, που ξυπνούν γλυκές μνήμες, το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Μελίτροπον σας προσφέρει αυθεντικά γλυκά Ανατολής στην καλύτερη τιμή και ποιότητα.

Ελάτε στο κατάστημά μας ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, για να απολαύσετε τα 200 διαφορετικά είδη σιροπιαστών μας δημιουργιών που παρασκευάζουμε για σας με γνώση, μεράκι και τις πιο αγνές πρώτες ύλες!