Το ιδανικό κρασί για τα σιροπιαστά και άλλα γλυκά
Το να επιλέξετε το σωστό κρασί για κάθε φαγητό είναι πλέον επιστήμη και η τάση του food pairing δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση.
Πόσες φορές, στο τέλος ενός υπέροχου δείπνου, νιώσατε ότι το κρασί που συνοδεύσατε το φαγητό σας δεν ταιριάζει γευστικά με το επιδόρπιο που παραγγείλατε; Ελάτε λοιπόν να μάθουμε πώς μπορούμε να ταιριάξουμε το κρασί με τα γλυκά και αφήστε την γεύση σας να σας οδηγήσει στην εμπειρία!
Ως γνωστόν, το κρασί ταιριάζει όσο τίποτα με τα επιδόρπια, αρκεί να τολμήσετε να αλλάξετε το κρασί στο τέλος του γεύματος έτσι ώστε, ανάλογα με το τι επιδόρπιο παραγγείλατε, θα απολαύσετε τόσο το κρασί, όσο και το γλυκό σας!
Επιλέξτε σωστά, έχοντας απλά στο μυαλό σας μερικά χρήσιμα tips:
Για τα σιροπιαστά γλυκά, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, η επιλογή του κρασιού είναι μονόδρομος: θέλουν δίπλα τους παλαιωμένα Vinsanto, που έχουν καλή οξύτητα και ισορροπούν με τη γλύκα και τα αρώματα των ξηρών καρπών. Άλλη επιλογή, μιας και το επιδόρπιο στάζει μέλι, κυριολεκτικά, είναι το γλυκό κρασί Μοσχάτο Σάμου, είναι το πιο ταιριαστό αν το γλυκό είναι για τσιμπολόγημα σε μπουκίτσες, διαφορετικά Vinsanto Σαντορίνης, εάν πρόκειται για κάτι πιο πληθωρικό, όπως γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς, ραβανί, καταΐφι ή σιροπιασμένη καρυδόπιτα σε μερίδα αξιώσεων!
Τα επιδόρπια με σοκολάτα, όπως το σουφλέ σοκολάτας, σοκολατόπιτα ή brownie σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα, θέλουν δίπλα τους κόκκινα γλυκά ενισχυμένα κρασιά, κατά προτίμηση Μαυροδάφνη, Port, Μαδέρα, Μαρσάλα. Η σοκολάτα είναι πληθωρική, έντονη, λίγο πικρή, και αναζητά τη συντροφιά κρασιών με ένταση, πλούτο και πολυπλοκότητα. Η πικρή αίσθηση της σοκολάτας ταιριάζει ιδανικά με τις τανίνες του ερυθρού γλυκού κρασιού, όπως το μοναδικό γλυκό κρασί από την Πορτογαλία, το περίφημο Port. Το βάθος και η γευστική ένταση της σοκολάτας σε συνδυασμό με την βελούδινη και πλούσια υφή του Port συγκινεί γευστικά τους πάντες.
Ενώ για τούρτες και τάρτες με σοκολάτα, επιλέξτε ένα πολυσύνθετο κρασί με αρωματικό χαρακτήρα όπου ξεχωρίζουμε το κακάο, τη μόκα, την καραμέλα και τους ξηρούς καρπούς με γεύση πλούσια και λιπαρή. Η σοκολάτα στο γλυκό σας κυριολεκτικά θα είναι σαν να το ψάχνει, δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε.
Για τo cheesecake στην απλή εκδοχή του ή με σιρόπι φράουλας ή κερασιού, επιλέξτε γλυκό Riesling ή Sherry, διαφορετικά κάποιον επιδόρπιο οίνο, όπως γλυκό Μοσχάτο Σάμου κατά προτίμηση. Αξιόπιστες επιλογές που ταιριάζουν υπέροχα!
Τα υπόλοιπα γλυκά με κρέμα, όπως μιλφέιγ ή ένα κλασικό γαλακτομπούρεκο, κάνουν καλό γάμο επίσης με λευκά γλυκά κρασιά, γεμάτα, πλούσια, χωρίς έντονη οξύτητα, όπως είναι τα Μοσχάτα.
Για τάρτες ή πίτες με φρούτα, όπως μηλόπιτα ή τάρτα με αχλάδι, ή μια ευφάνταστη τάρτα με μύρτιλα (blueberries), το πιο ταιριαστό είναι το Moscato D’Asti ή ένα γλυκό Riesling αλλά και γιατί όχι ένα ημίξηρο Ιταλικό Prosecco. Επίσης, για όσους από εσάς προτιμάτε το ελληνικό κρασί, επιλέξτε το Moscato D’Ifestia από Μοσχάτο Λήμνου, από τη Λήμνο. Οι φυσαλίδες δίπλα στις φρουτένιες και βουτυράτες γεύσεις της τάρτας, δημιουργούν μια απολαυστική αίσθηση στο στόμα και επίγευση που ξετρελαίνει.
Τα γλυκά που περιέχουν σαντιγύ, όπως φράουλες με σαντιγύ, απαιτούν κάποιο αφρώδες κρασί, ξηρής εκδοχής αυτή τη φορά. Edenia Rose Brut, από τη σπουδαία ποικιλία Λημνιώνα από το Κτήμα Θεόπετρα που βρίσκεται στα Μετέωρα. Το ταίριασμα είναι ιδανικό, καθώς έτσι αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι γεύσεις των φρούτων και της κρέμας στο στόμα, αφήνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και δροσιάς.
Το γιαούρτι με μέλι ή με φρούτα ή φρουτοσαλάτα συνοδεύονται ιδανικά με ένα κρασί όπως το «Χρυσογέρακας» από το Κτήμα Κυρ Γιάννη. Είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό κρασί από Μαλαγουζιά και Gewurztraminer με αρώματα λευκόσαρκων ροδάκινων, μελιού και μαρμελάδας βερίκοκου, μια ασφαλής επιλογή στο συγκεκριμένο επιδόρπιο. Η πληθωρικότητα του κρασιού ξεχωρίζει και έρχεται σε γευστική αρμονία, τόσο με τα φρούτα όσο και με το γιαούρτι.
Το παγωτό αποτελεί μια πρόκληση στα οινικά ταιριάσματα μας και λόγω των πολλών γεύσεων που υπάρχουν, καθώς και του διαφορετικού τρόπου παρασκευής αλλά και υφής του. Έτσι, για το παγωτό σοκολάτα, επιλέξτε το Παλυβού Bee Ροζέ, ημίγλυκος, ημιαφρώδης οίνος από Αγιωργίτικο με μεθυστική μύτη, γεμάτη αρώματα κόκκινων φρούτων, φράουλας, ροδιού και εντυπωσιακά μεγάλη και παιχνιδιάρικη επίγευση. Διαφορετικά, γλυκιά Μαυροδάφνη, πλούσια σε υφή, αρωματική και γευστικότατη. Το παγωτό βανίλια συνδυάζεται υπέροχα με γλυκό Μοσχάτο Σάμου ή ακόμη ιδανικότερα, με κάποιο βαρελάτο Vinsanto Σαντορίνης. Έκρηξη γεύσεων! Για το παγωτό καϊμάκι απαιτείται κάποιο σταφιδάτο κρασί. Vin de Zennes του Κτήματος Γκόφα στη Νεμέα , από σταφύλια της ποικιλίας Αγιωργίτικο, τα οποία λιάστηκαν και παλαίωσαν για 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Διαφορετικά Λιαστό κρασί Λήμνου. Εδώ το κρασί εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο τη γεύση του παγωτού μας, ισορροπώντας με την υπέροχα μαζί του. Το παγωτό καραμέλα αλατισμένη ταιριάζει με ένα sherry, εξερευνώντας την πολυπλοκότητα αυτών των γεύσεων, γευόμενοι έτσι ένα συνδυασμό καφέ, κακάο, καραμέλας και σταφίδας με πολύ περισσότερο βάθος σε διαφορετικά επίπεδα αρωμάτων και γεύσης στο στόμα.
Τέλος, στο σορμπέ μάνγκο, πορτοκάλι, λεμόνι ή άλλο φρούτο, για άλλη μια φορά, οι φυσαλίδες μας λύνουν το κάθε τι. Moscato D’Asti, λοιπόν. Γευόμενοι γεύσεις φρούτων από το σορμπέ, ένα τέτοιο κρασί με τη φρεσκάδα, τη φρουτένια αρωματικότητα και τη δροσιά του είναι υπέροχο στο να συμπληρώσει τις γεύσεις μας. Ιδανικά, ρίξτε λίγο από το κρασί στο μπολάκι που τρώτε το σορμπέ και απολαύστε το όσο ποτέ.
Έτσι, κάθε φίλος του κρασιού, από αρχάριο έως ειδήμονα, είναι σίγουρο ότι στην ασύγκριτη γκάμα των επιδόρπιων κρασιών θα βρει όποιο στυλ και τύπο τον εκφράζει. Συνδυάστε τα με τα γλυκά σας για πρωτότυπες αρμονίες και επίγευση που ξετρελαίνει!
Πηγή: twominutesangie.com