
Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο με τα δημοφιλέστερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά
Ως γνωστόν, τις γιορτές το σπίτι ευωδιάζει από μοσχοβολιές κάθε λογής, με τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες να είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας όσον αφορά το επιδόρπιο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της χώρας μας. Τι τρώνε, όμως, σε άλλες χώρες για γλυκό τις γιορτινές αυτές ημέρες;
Από σοκολατένιες πανδαισίες μέχρι λαχταριστά γλυκά ψωμάκια και μπισκότα, οι πειρασμοί είναι αμέτρητοι, είτε γιορτάσετε στα πάτρια εδάφη είτε στο εξωτερικό.
Στη Ιταλία, κάθε χρόνο απολαμβάνουν διάφορα είδη γιορτινών τσουρεκιών και ψωμιών, γνωστά ως pane di Natale. Το πιο διάσημο από αυτά είναι το pannetone από το Μιλάνο. Πρόκειται για ένα ψηλό τσουρέκι που περιέχει σταφίδες, αμύγδαλα και καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού, μεταξύ άλλων. Εκτός από τα γλυκά ψωμιά και τσουρέκια, διάσημα ιταλικά γιορτινά γλυκά είναι τα αμυγδαλωτά torrone και τo panforte, μεσαιωνικό κέικ με ξηρούς καρπούς από την όμορφη πόλη της Siena.
Στην Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα στην Προβηγκία, το έθιμο θέλει μετά το Χριστουγεννιάτικο γεύμα να σερβίρονται 13 επιδόρπια, τα οποία συμβολίζουν τον Ιησού Χριστό και τους 12 Αποστόλους. Μερικά από τα εν λόγω επιδόρπια περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, αμυγδαλόπαστα, λευκά ή μαύρα αμυγδαλωτά, φρούτα και τους περίφημους bûches de Noël, δηλαδή χριστουγεννιάτικους κορμούς. Το γλυκό των Θεοφανείων είναι η galette des rois, ένα γλυκό που φτιάχνεται με φύλλο κρούστας ή ζύμη μπριος και γέμιση αμυγδάλου ή ακόμη και σοκολάτας. Μάλιστα, μέσα στο γλυκό τοποθετούν ένα φυλαχτό, σύμβολο καλοτυχίας για τον τυχερό που θα το βρει, ο οποίος στέφεται και ο βασιλιάς της ημέρας.
Στην Μ. Βρετανία το πιο διάσημο γιορτινό γλυκό είναι η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Μάλιστα, οι προετοιμασίες στα ζαχαροπλαστεία ξεκινάνε ακόμη και ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα ώστε να ικανοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση. H παραδοσιακή συνταγή για πουτίγκα, η οποία είναι αλμυρή, έχει δώσει σιγά σιγά τη θέση της σε ένα πλούσιο γλυκό που περιέχει σταφίδες, φρούτα και σος με κονιάκ. Ως ένδειξη καλής τύχης, οι νοικοκυρές βάζουν στο γλυκό ένα νόμισμα και κατόπιν ξεκινούν την ετοιμασία του. Άλλα γνωστά χριστουγεννιάτικα γλυκά της χώρας είναι κέικ με φρούτα γαρνιρισμένα με αμυγδαλόπαστα, ενώ στην Ιρλανδία απολαμβάνουν ψωμί με γέμιση φρούτων και ξηρών καρπών ή πουτίγκες με ζάχαρη, μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα.
Στην Γερμανία, τα Stollen είναι από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Πρόκειται για ένα είδος χριστόφωμου με μια πλούσια συλλογή από καρύδια, σταφίδες, φρούτα του δάσους, ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, παραδοσιακά μπαχαρικά των Χριστουγέννων όπως κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο, ρούμι και μπόλικο βούτυρο. Το αρχικό σχήμα του στόλεν ήταν μια μεγάλη πλεξίδα που συμβόλιζε τον Χριστό μωρό, τυλιγμένο στις φασκιές. Γι’ αυτό το γλυκό, μετά το ψήσιμο, τυλίγεται με άχνη ζάχαρη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1329 στο Naumburg σαν χριστουγεννιάτικο δώρο/προσφορά στον επίσκοπο. Τότε βέβαια ε αιτίας της νηστείας, χρησιμοποίησαν φυτικά λίπη και νερό αντί για γάλα, αλλά η φόρμα του και το σχήμα του, ήταν και παρέμεινε ίδιο μέχρι και σήμερα.
Στη Σκανδιναβία, αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων είναι τα pepparkakor, δηλαδή τραγανά μπισκότα σε γιορτινά σχήματα, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν ως στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το παραδοσιακό γλυκό που απολαμβάνουν την Παραμονή Χριστουγέννων είναι πουτίγκα ρυζιού στην οποία προσθέτουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Ο τυχερός που θα βρει το αμύγδαλο θα παντρευτεί πριν τα επόμενα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τη σουηδική παράδοση, ενώ σύμφωνα με το έθιμο της Δανίας θα έχει μια χρονιά γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις.
Στην Ελβετία μην χάσετε να γευτείτε τα Brunsli. Ο λόγος φυσικά για τα σοκολατένια μπισκότα χωρίς αλεύρι με κανέλα και γαρίφαλο που στην άκρη τους είναι πασπαλισμένα με κρυσταλλική ζάχαρη.
Στην Ισπανία, η πιο φημισμένη λιχουδιά των Χριστουγέννων είναι το turrón, ένα γλυκό με βάση το αμύγδαλο το οποίο φτιάχνεται με μέλι, ασπράδια αυγών και αμύγδαλο. Σήμερα μπορούμε να συναντήσουμε πολλές παραλλαγές στην Ισπανία, οι παλιοί ωστόσο ξέρουν ότι υπάρχουν μόνο δύο turrón: το σκληρό από το Alicante και το μαλακό από την Jijona. Επίσης λαχταριστό είναι και το pan de higos, κέικ με αποξηραμένα σύκα, φουντούκια, σησάμι, αρωματισμένο με φλούδα πορτοκαλιού και λικέρ γλυκάνισου. Το παραδοσιακό γεύμα της παραμονής Χριστουγέννων περιλαμβάνει γλυκιά σούπα από αμύγδαλα, καρύδια ή κάστανα και κανέλα, ενώ από τα πιο αγαπημένα γλυκά είναι το Roscón de Reyes, στρογγυλό κέικ με σταφίδες, φιστίκια και γλυκά φρούτα.
Στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, το τιμώμενο γλυκό των ημερών είναι τα Speculaas, δηλαδή τραγανά λεπτά μπισκότα όπου αποτυπώνονται με ειδικές ξύλινες θήκες διάφορες χριστουγεννιάτικες μορφές πριν μπουν στο φούρνο για ψήσιμο. Συνήθως έχουν καφέ χρώμα και η ζύμη φτιάχνεται με τζίντζερ ή μαύρο πιπέρι.
Στην Πολωνία θα γευτείτε τα περίφημα Kolaczki, τα μπισκότα με ζύμη από βούτυρο και κρεμώδες τυρί γεμισμένα με μαρμελάδα φρούτων ή γλυκό τυρί. Τα συναντάμε σε σχήμα κύκλου, τετράγωνου ή ρόμβου και η ζύμη τους μπορεί να είναι είτε με μαγιά είτε σε φύλλα. Η γέμιση τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Και αν απομακρυνθείτε αρκετά και φτάσετε στο Περού, θα βρείτε τα alfajores de Dulce de Leche, δηλαδή μπισκότα σε μορφή σάντουιτς με γέμιση κρέμας καραμέλας. Φυσικά, μιας και το dulche de leche είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στη Ν. Αμερική, αυτά τα μπισκοτάκια σερβίρονται και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντικά, τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά με ανατολίτικο αέρα που θα βρείτε στο Μελίτροπον και τα οποία πρέπει να γευτεί όποιος βρεθεί στην Αθήνα, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου!
[button link=”http://www.melitropon.gr/epohiaka-glyka/” color=”green” newwindow=”yes”] Επισκεφθείτε μας και απολαύστε Χριστουγεννιάτικα γλυκά και άλλα εποχιακά προιόντα Μελίτροπον: αφράτους και μπισκοτένιους κουραμπιέδες, μελωμένα και τραγανά μελομακάρονα, απολαυστικούς κορμούς και αμέτρητά σιροπιαστά γλυκά που παρασκευάζουμε για σας με γνώση, μεράκι και τις πιο αγνές πρώτες ύλες! [/button]