Όπως λέει και ο λαός, μιας και «έφυγαν οι Απόκριες, πάνε και οι μασκαράδες, ήρθε η Σαρακοστή, με ελιές και ταραμάδες»! Αλλά και με νηστίσιμα σιροπιαστά γλυκά! 

Για πολλούς, η μεγαλύτερη νηστεία του χρόνου ξεκίνησε και εμείς την υποδεχόμαστε και φέτος με τα ακαταμάχητα σιροπιαστά γλυκά μας, τραγανά, μελωμένα και… νηστίσιμα!

 

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η σαρανταήμερη νηστεία πριν από το Πάσχα, δεν είναι αυτοσκοπός ούτε βεβαίως μέσο για να… χάσουμε κιλά, αλλά είναι ένας τρόπος για την κάθαρση του σώματος και της ψυχής και την ενδυνάμωση της θέλησης.

Όλοι μας ξέρουμε ότι η σαρακοστιανή νηστεία είναι η αποχή από συγκεκριμένες τροφές, με σκοπό τη σωματική αλλά και πνευματική άσκηση του ατόμου.

Για οποιοδήποτε λόγο όμως κι αν αποφασίσουμε να την ακολουθήσουμε, τα αποτελέσματά της στην υγεία μας αλλά και στον… ουρανίσκο μας, κάθε άλλο παρά ασήμαντα θα είναι.

Πέραν των νηστίσιμων – υγιεινών άλλωστε – τροφών, η νηστεία μας βοηθά να απολαμβάνουμε γλυκά τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας! Έτσι αποφεύγοντας την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το βούτυρο και τη σοκολάτα γάλακτος μπορούμε να απολαμβάνουμε γλυκά, νόστιμα και υγιεινά τα οποία φροντίζουν τόσο για την προαγωγή της υγείας μας, όσο και για την διατήρηση της σιλουέτας μας, αρκεί φυσικά να μην ξεπερνάμε τις συνιστώμενες ποσότητες.

Και επειδή όλες αυτές τις μέρες, σίγουρα θα επιθυμείτε και ένα γλυκό, δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε στην ελληνική κουζίνα! Τα διαθέσιμα υλικά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ξερά και φρέσκα φρούτα) ήρθαν κι έδεσαν με τις θρησκευτικές συνήθειες σ’ ένα πλούσιο κατάλογο γλυκών χωρίς αβγά, βούτυρο ή γάλα, που δεν βρίσκονται σε άλλη κουζίνα. Από τις απλές παστελαρίες μέχρι τα δουλεμένα γεμιστά σκαλτσούνια  και τις καρυδόπιτες με λάδι, σίγουρα δεν μας λείπει το γλυκό τη Σαρακοστή.

Δοκιμάστε τις προτάσεις του Μελίτροπον και θα αποζημιωθείτε!

Απ’ όλους εμάς στο Μελίτροπον, καλή Σαρακοστή!