Προφιτερόλ Μελίτροπον: η πιο… βελούδινη σοκολατένια αμαρτία!
Είτε είστε λάτρεις των σοκολατένιων γλυκών είτε όχι, δύσκολα θα αντισταθείτε στα προφιτερόλ Μελίτροπον με τα αφράτα σου, γεμιστά με βελούδινη κρέμα, που βουτούν σε μια παχύρρευστη σως σοκολάτας!
Αναμφισβήτητα όλοι θυμόμαστε την σκηνή της ταινίας «Χτυποκάρδια στα Θρανία» που έκανε το προφιτερόλ διάσημο σε όλα τα ελληνικά σπίτια, με την απίθανη περιγραφή του Γιώργου Κωνσταντίνου: «δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω» είναι η θρυλική φράση στην οποία κατέληγε.
Και επειδή το προφιτερόλ είναι από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα επιδόρπια γαλλικής προέλευσης, ας γυρίσουμε πίσω, στην αρχή της δημιουργίας του, να δούμε πως γεννήθηκε. Γνωστή και ως pâte à choux, η αφράτη και λαχταριστή ζύμη για σου προέρχεται από το γαλλικό pâte à chaud, δηλαδή ζύμη εν θερμώ ή θερμοζύμη και, παρόλο που το προφιτερόλ έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη Γαλλία, η εν λόγω ζύμη είναι εφεύρεση ενός Ιταλού ζαχαροπλάστη με το όνομα Ποπελίνι. Ο Ποπελίνι ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία τον 16ο αιώνα (1547) παντρεύτηκε το Γάλλο βασιλέα Ερρίκο Β΄.
Η χρήση αυτής της ζύμης θα γίνει αργότερα πολύ δημοφιλής για γλυκά και αλμυρά, όπως τα σου με κρέμα ή με παγωτό, τα προφιτερόλ, τα εκλέρ, το σεντ ονορέ (saint-honoré), τις religieuses («καλόγριες» – με διπλό σου), το Paris-Brest («Παρίσι-Βρέστη». Βρέστη είναι η πρωτεύουσα της Βρετάνης και το συγκεκριμένο γλυκό δημιουργήθηκε από ζαχαροπλάστη του σταθμού της ομώνυμης γραμμής τρένου), τα croquembouches (δηλαδή «της μιας μπουκιάς», αλμυρά ή γλυκά).
Ουσιαστικά στη Γαλλία, profiteroles λένε τα γεμισμένα σουδάκια, γλυκά αλλά και αλμυρά, που γίνονται βάση για πολλά διαφορετικά εδέσματα, από την περίφημη τούρτα Saint Honore και τα σουδάκια σε πυραμίδα που κολλούν μεταξύ τους με καραμέλα, το παραδοσιακό γαμήλιο γλυκό croquembouche, ως τα αλμυρά με μπεσαμέλ, τυριά, ζαμπόν ή άλλη γέμιση, ως ορεκτικά σε μπουφέδες.
Ο πρώτος που εξέλιξε την πρώτη αυτή εκδοχή της θερμοζύμης καταλήγοντας σε αυτό που όλοι σήμερα ξέρουμε ως προφιτερόλ φαίνεται πως ήταν ο μεγάλος δάσκαλος ζαχαροπλαστικής και κορυφαίος Γάλλος σεφ των Τσάρων και των Αυτοκρατόρων, Αντονέν Καρέμ (17ος-18ος αι.).
Ήταν εκείνος που είχε την ιδέα να γεμίσει τα σου με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κρέμα σαντιγί και ιδού πώς προέκυψε το προφιτερόλ.
Τα αυθεντικά γαλλικά profiteroles τα συναντάμε και σήμερα σε bistrots και εστιατόρια της Γαλλίας, να σερβίρονται γεμισμένα με παγωτό, συνήθως βανίλια και να περιχύνονται στο τέλος με ζεστή σος σοκολάτας, αφού είναι ένα γλυκό που ετοιμάζεται τη στιγμή του σερβιρίσματος (ή a la minute, όπως λένε και οι Γάλλοι). Η ελληνική εκδοχή παρουσιάζει μερικές διαφορές, που κάνουν το γλυκό “βαρύτερο”, αν και η βάση παραμένει η ίδια: γεμισμένα σου και σως σοκολάτας.
[button link=”https://www.melitropon.gr/tapsakia-mix/” color=”green” newwindow=”yes”] Έλατε στο Μελίτροπον για να απολαύσετε την εκρηκτική γεύση με κρεμώδη υφή, που αφήνει στον ουρανίσκο μια ολοκληρωμένη κουταλιά από το προφιτερόλ μας! Ελάχιστοι θα μπορέσουν να αντισταθούν σ’ αυτό το σοκολατένιο πειρασμό που φτιάχνεται καθημερινά με μεράκι στο εργαστήριό μας από φρέσκες πρώτες ύλες! [/button]