
Ποιος έφερε την σοκολάτα στην Ευρώπη;
Πριν γευτείτε τα ακαταμάχητα σιροπιαστά με σοκολάτα από το Μελίτροπον, ας γυρίσουμε μαζί στο χρόνο, να δούμε πως οι κάτοικοι της Ηπείρου μας μάθανε για το συναρπαστικό αυτό φυσικό και απολαυστικό προϊόν, που λέγεται σοκολάτα και που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων:
Αν και ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε τους καρπούς του κακαόδενδρου, όταν έφθασε στην Νικαράγουα, στον 4ο ταξίδι του στην Αμερική, το 1502, δεν τους έδωσε σημασία. Γι’ αυτό η αρχή του ταξιδιού μας τοποθετείται αλλού, το 1519, όταν ο Hernán Cortés και το πλήρωμά του παρακολούθησαν για πρώτη φορά το μεγάλο ηγεμόνα των Αζτέκων, Μοντεζούμα, κατά τη διάρκεια τελετουργιών, να προετοιμάζει με επιμέλεια το ρόφημα κακάο του.
Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν να πίνουν αυτό το μαγικό ελιξίριο, προσαρμόζοντάς το στα ευρωπαϊκά γούστα με την προσθήκη ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και άλλων υλικών, όπως κανέλα και τσίλι. Βρήκαν επίσης έναν τρόπο παρασκευής στιγμιαίας ζεστής σοκολάτας, με την κατασκευή ενός δισκίου κακάο, που μπορούσε να διαλυθεί με ζάχαρη και ζεστό νερό.
Ήδη ως το τέλος του 16ου αιώνα τα πρώτα φορτία κάνουν την εμφάνιση τους στην Ιβηρική χερσόνησο μαζί με το μυστικό της παρασκευής του γλυκού ροφήματος, και δημιουργούνται τα πρώτα εργαστήρια σοκολάτας. Επίσημα όμως, η σοκολάτα ήρθε στην Ευρώπη το 1544, όταν μια ομάδα Δομινικανών έφερε μία προσφορά από τους Μάγια στον Πρίγκιπα Φίλιππο της Ισπανίας.
Με το γάμο την Άννας της Αυστρίας με τον Λουδοβίκο τον 13ο το 1615, η σοκολάτα περνάει στην Γαλλία, από εκεί στο Βέλγιο και στο τέλος του 17ου αιώνα ο δήμαρχος της Ζυρίχης την φέρνει στην Ελβετία.
Το πρώτο σπίτι της σοκολάτας άνοιξε στο Λονδίνο το 1657 και έγινε αμέσως επιτυχία. Το 17ο αιώνα τα σπίτια της σοκολάτας ήταν πολύ δημοφιλή σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Είχαν χώρους συνάντησης για την ανταλλαγή ειδήσεων και κουτσομπολιών και προσέφεραν ζεστή σοκολάτα, κατασκευασμένη από 100% κακάο. Η Αγγλία είναι επίσης η πρώτη χώρα που προτείνει την χρήση της σοκολάτας σε στερεή μορφή, πρώτα σε παστίλιες και αργότερα (1830) σε μορφή πλάκας.
Το 18ο αιώνα μια ολόκληρη βιομηχανία περιστρεφόταν γύρω από την κατανάλωση του κακάο.
Η βιομηχανική επανάσταση, που σάρωσε την Ευρώπη τον 19ο αιώνα, άλλαξε τα δεδομένα και στη σοκολάτα. Πρωτοπόροι στα τρόφιμα πειραματίστηκαν με τρόπους εκχύλισης του κακάο, μετατρέποντάς το σε σκόνη και αφαιρώντας την πίκρα του. Το 1828 ο Ολλανδός χημικός και σοκολατοποιός Conrad Van Houten, κατασκεύασε ένα υδραυλικό πιεστήριο, που διαχώρισε το στερεό από το βούτυρο κακάο και δημιούργησε τη σκόνη κακάο, η οποία στη συνέχεια υποβαλλόταν σε επεξεργασία με αλκαλικά άλατα για να εξουδετερωθεί η οξύτητά της και για να γίνει ευκολότερη η ανάμειξη με το νερό. Η διαδικασία αυτή έγινε γνωστή ως «Dutching». Η ζεστή σοκολάτα ξαφνικά έγινε δύο φορές πιο εύπεπτη και πολύ πιο εύκολο να προετοιμαστεί. Στη συνέχεια, η σκόνη κακάο αποτέλεσε το βασικό συστατικό πολλών σοκολατένιων προϊόντων μαζικής παραγωγής.
Ο Joseph Fry δημιούργησε την πρώτη μπάρα σοκολάτας το 1847 και άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας.
Στην Γαλλία θα γίνουν γύρω στο 1800 οι πρώτες προσπάθειες για βιομηχανοποιημένη παραγωγή σοκολάτας κάνοντας την έτσι προσιτή και στον λαό. Εκεί θα δημιουργηθούν οι πραλίνες και τα σοκολατάκια.
Στην Ελβετία θα γεννηθούν επίσης τον 19ο αιώνα η σοκολάτα με φουντούκια, η σοκολάτα γάλακτος (Henri Nestle), η κουβερτούρα και η σοκολάτα φοντάν. Εκεί ο Philip Suchard ανοίγει το πρώτο κατάστημα σοκολάτας στο Neuchatel.
Η πρώτη σοκολάτα γάλακτος δημιουργήθηκε το 1875 από τον Ελβετό σοκολατοποιό Daniel Peterο, όταν ο Henri Nestle παρήγαγε συμπυκνωμένο γάλα. Μέχρι τότε η δημιουργία της σοκολάτας γάλακτος δεν ήταν εφικτή, καθώς το πολύ νερό στη σοκολάτα άλλαζε την υφή της, ενώ χάλαγε γρήγορα το προϊόν.
Τέλος, ένα λάθος υπαλλήλου της Lindt, ο οποίος ξέχασε να κλείσει το μηχάνημα λείανσης της σοκολάτας που λειτουργούσε όλη τη νύχτα, κατάφερε να αλλάξει για πάντα τα δεδομένα στην παραγωγή της σοκολάτας, βελτιώνοντάς την ακόμη περισσότερο.
[button link=”http://www.melitropon.gr/merides/” color=”green” newwindow=”yes”] Ένα είναι σίγουρο: κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό της σοκολάτας! Γι’ αυτό και εμείς, στο Μελίτροπον, δεν μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε αυτόν τον αιώνιο πειρασμό στις συνταγές μας για σιροπιαστά με σοκολάτα.[/button]
Δείτε τα:
Πηγή: cabare.gr