Διανύουμε ήδη το Τριώδιο, το οποίο ξεκίνησε με τις Απόκριες και με καρναβαλικές εκδηλώσεις, με πολύ κέφι και χορούς, αλλά και με πρωτότυπα και μοναδικά έθιμα!

Η ίδια η γιορτή της Αποκριάς έχει ρίζες στην αρχαιότητα και επιβίωσε στους αιώνες αλλάζοντας σκοπό, αλλά διατηρώντας πολλές εικόνες και έθιμα, μεταξύ αυτών όλα όσα έχουν να κάνουν με τις γαστρονομικές απολαύσεις.

Και επειδή, όπως λέει η παροιμία «όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη», κάτι τέτοιο ισχύει για τα γλυκά αυτή την περίοδο! Δεν νοείται καρναβάλι, χορός, γλέντι ή πανηγύρι χωρίς καλοφαγία και γλυκά!

Τις Απόκριες λοιπόν τα σιροπιαστά έχουν την τιμητική τους, μαζί με απλά γλυκά του τηγανιού, σαν τις τηγανίτες και τους λουκουμάδες ή διάφορες γλυκές πίτες.

Ας δούμε ποια είναι τα επίσημα γλυκά της Αποκριάς, σε πολλές περιοχές της Ελλάδος:

σιροπιαστά γλυκά μερίδες, γλυκά Ανατολής, μερίδα, μπακλαβάςΟ μπακλαβάς, γλυκό δύσκολο και ακριβό, ήταν δείγμα αρχοντιάς και ευπορίας και είχε εθιμικά καθιερωθεί σαν κέρασμα για τις Αποκριές. Θεωρείται το κατεξοχήν γλυκό της Αποκριάς! Απαιτούσε διαλεχτά υλικά, υψηλή τεχνική και πείρα για να πετύχει, καθώς προοριζόταν κυρίως για κέρασμα και σε περίπτωση αποτυχίας διακυβεύονταν το καλό όνομα της οικοδέσποινας ως νοικοκυράς.

Ένας αξιοπρεπής μπακλαβάς χρειαζόταν καμιά εικοσαριά φύλλα ανοιγμένα στο χέρι με αλεύρι περασμένο από την ψιλή σήτα, βούτυρο ή λάδι καλό, μπόλικα καρύδια, κανελογαρύφαλλα, καθώς και τουλάχιστον δυο κιλά ζάχαρη για το σιρόπι. Γινόταν σε μεγάλα ταψιά, τα λεγόμενα σνι, για να  βγουν πολλά κομμάτια και πριν μπει στο φούρνο το χαραζόταν σε κομμάτια με το μαχαίρι με τέτοιο τρόπο που η επιφάνεια θύμιζε ανοιχτό κεντημένο λουλούδι.

σιροπιαστά γλυκά μερίδες, γλυκά Ανατολής, μερίδα, κανταΐφι

 

Αντί για μπακλαβά, συνηθίζονταν και το κανταΐφι, λιγότερο δύσκολο και ακριβό σιροπιαστό γλυκό από το μπακλαβά, γι’ αυτό και το προτιμούσαν οι πιο άπειρες νοικοκυρές.

 

 

πουράκια σαραϊλί σιροπιαστά, γλυκά Ανατολής, σιροπιαστά κιλού,Σε πολλά σπίτια πάλι παρασκεύαζαν και κουλουριαστό σαραγλί, το οποίο περιείχε βέβαια όλα τα υλικά του μπακλαβά, αλλά γινόταν σε μικρό ταψί και κατά συνέπεια δεν απαιτούσε τόσα υλικά, ούτε και τόσα φύλλα. Γι’ αυτό θεωρούνταν πιο πρόχειρο και ό, τι πρέπει για να καλύπτει τις οικογενειακές διεκδικήσεις σε σιροπιαστό.

Αυτές τις Απόκριες, συνδυάστε την ξεγνοιασιά, το γλέντι, το χορό και το τραγούδι με τα πιο απολαυστικά αποκριάτικα σιροπιαστά γλυκά που θα βρείτε μόνο στο Μελίτροπον!

Επισκεφθείτε σήμερα κιόλας το εργαστήριό μας και δοκιμάστε τα τραγανά, σιροπιαστά, βουτυρένια ανατολίτικα γλυκά μας! Δεν πρόκειται να τα χορτάσετε ποτέ!